Legyél Te is környezetbarát!

Most már egyre fontosabb mindenki számára, hogy odafigyeljen a környezetére. A környezetvédelem az egyik legaktuálisabb téma napjainkban, hiszen a környezetszennyezés olyan mértékű lett már az elmúlt évtizedekben, amit ki tudja, hogy vissza tudunk-e még fordítani.

Rengetegen mód van arra, hogy miként lehet környezettudatosabban élni. Például a műanyag zacskók használatát is lehet mellőzni, vagyis mindig vigyünk magunkkal saját zacskót, táskát, amibe tudunk pakolni és ne a pénztárnál kérjünk minden egyes alkalommal. Vagy ne égessük a villanyt a lakás olyan helyiségeiben, ahol nem is tartózkodunk. Ha lehet, fürdés helyett inkább a zuhanyzást válasszuk és ne folyassuk közben folyamatosan a vizet. Ha lehet, akkor inkább vigyünk magunkkal az útra innivalót, ne vegyünk mindig műanyag palackos vizeket, üdítőket, amik utána úgyis a kukában landolnak. És ha már itt tartunk, akkor arra is oda lehet figyelni, hogy környezetbarát termékeket válasszunk.

Itt a termékek csomagolásáról van szó, vagy éppen arról, hogy a terméket újra lehet-e hasznosítani, stb. Egyre több cég foglalkozik már ezzel a témával és árulnak környezetbarát, illetve bio termékeket. Egyébként nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy egy termék környezetbarát-e. Olyan dolgokat kell figyelembe venni, mint például a gyártás módja, a csomagolás, azt, hogy hogyan lehet használni, vagy hogy épp használat után mit lehet vele kezdeni.

De mi számít pontosan környezetbarát terméknek? Nézzük csak! Készüljön természetes anyagból, tehát minél kevesebb vegyi anyagból. Legyen tartós és a használat közben ne keletkezzen miatta semmilyen káros anyag. Legyen energiatakarékos, az is számít, ha újrahasznosított anyagból készül és hogy használat után újra lehet-e használni. Az a legjobb, ha nem kell távoli országokból ide szállítani, hiszen az sok energiát igényel. Legyen lehetőség szerint magyar termék, a környezetbarát védjegy mindenképp fontos.

Ezek mind olyan dolgok, amikre érdemes odafigyelni, ha már valaki ilyen terméket szeretne vásárolni vagy eladni. Én úgy gondolom, hogy kisebb lépések is többet érnek, mint a semmi, ezért is tanácsolom, hogy aki tudja, intézze úgy az életét, hogy környezetbarát is legyen a mindennapokban.