/Zöld Világ/

 

A világ különböző nagyvárosaiban már évtizedek óta működnek városi kertészetek, melyeket civil összefogás hozott létre. Egyre nagyobb az igény a túlzsúfolt városok lakóinak, hogy helyben, elérhető közelségbe kerüljön egy falatnyi föld, kertészeti lehetőséggel, felnőtteknek, gyerekeknek, iskoláknak, egyéb intézményeknek. A fejlett városok üresen álló parcelláiba, parkokba, az emeletes házak tetőire Amerikában, Nagy Britanniában egyre több kert kerül. A közösségi kertészkedéshez sokszor helyben árusítás is kapcsolódik, így a helyi lakosok kedvező áron jutnak biozöldségekhez gyümölcsökhöz. Az Egyesült Államokban Michelle Obama egyik legnépszerűbb cselekedete az volt, hogy a Fehár Ház kertjébe veteményest varázsolt!

 

 

 

 

Ezt a kezdeményezést nem lehet eléggé dicsérni, és szerencsére az utóbbi években Magyarországon is egyre több szó esik a közösségi kertekről, sőt már több helyen sikerrel működnek is a kertek, a meghirdetett parcellákra pedig nagy az igény. Aki többet szeretne tudni a nálunk működő kertekről és a helyszínekről az látogasson el a http://kozossegikertek.hu/kertek/ oldalra.

 

 

A közösségi kert, ahogy a nevében is benne van, amellett, hogy zöldségeket és fűszereket biztosít a kertészeknek, azt is lehetővé teszi, hogy a városi emberek közeledjenek egymáshoz, együtt tegyenek valamit a közösségükért, az egészségükért.

Az USA-ban nagyon népszerű közösségi kertészkedés egyik fajtája azért is szimpatikus, mert leamortizált, elhagyatott területeket építenek, zöldítenek be ily módon. Másik pozitív tulajdonsága, hogy a szegényebb városrészekben jutányos áron minőségi áruhoz jutnak a családok és a nehezebb élethelyzetű gyerekeknek minőségi programot tudnak biztosítani. 

 

 

 

Angliában ingyenesen látogathatóak a city farmok vagyis városi farmok, ahol a kert és kertészkedés mellett – a farm méretének függvényében – kisállattartásra is van lehetőség. Szárnyasok, malacok, bárányok, rágcsálók, esetleg pónik és lovak is helyet kapnak. A farmok fenntartását az állam és az önkormányzat támogatja. London számos ilyen farmmal büszkélkedhet.

 

 

 

A közösségi kertek tulajdonosa sokszor az állam vagy az adott város önkormányzata, de arra is van példa, hogy magánterületet hasznosítanak, a tulajdonos beleegyezésével. A föld megművelése is többféleképpen történhet. Az egyik lehetőség, hogy a területet több egyforma parcellára osztják és minden kertrészért a kijelölt tulajdonosa felel.

Másik lehetőség, hogy egy szakértő csapat irányítja a munkát és önkéntesek segítenek a közösség számára előteremteni a zöldségeket. Ezek a kertek oktató tevékenységeket is folytatnak, óvodai és iskolai foglalkozások helyszínéül szolgál és az idős otthonok lakói is rendszeresen látogatják.

 

 

 

Régebbi blogunkban is írtunk már két amerikai közösségi kertről, az egyik érdekessége, hogy egy ismert amerikai sportoló hozta létre visszavonulása után:

http://zold-ajandek.hu/blog/47/belso

A másik pedig egy tetőkert New Yorkból:

http://zold-ajandek.hu/blog/26/belso

Európán belül Nagy-Britanniában és Spanyolországban terjedt el leginkább a közösségi kertművelés, de remélhetőleg Magyarország is hamarosan felzárkózik, mert igény, az lenne rá.